in , , , , , , , ,

Biology Questions for all Competitive Exams

Biology Questions with Answer

Biology Questions in Hindi are very important for the preparation of all our competitive exams. So today we have brought you Top Important objective Biology GK Questions in Hindi. we have asked all these questions in top government books and the previous year’s papers. so all these General Science Biology Questions can prove to be very useful for preparing all our competitive examinations like SSC, UPSC, BANK, IBPS, Railway, NET, UPTET, PTET, Other Teacher Exams, Defence Exams, Police Exams, etc. A General Science is important for all government exams because about 15 to 20 Questions are asked in all government exams.

If we read these important GS Biology Questions carefully and if they do, then it will help us a lot in preparing our government exam. Therefore, we will bring you all the questions of Daily News Current Affairs and GK & GS Questions, History Questions for all classes and all these questions have been taken into consideration in the Top Most books and important questions asked in previous exams so that you will be very good at preparing your exam.

You can also download our series of Biology Quiz PDF, which you will be able to read this General science quiz very easily. You will get the link of this pdf download at the very end of this quiz, from where you will be able to download it.

Biology Questions

Q1. Penicillin is extracted from
(a)yeast
(b) algae
(c)fungus
(d) lichen

Ans: (c)

Q2.Which is the effect of antigen in an ill person?
(a)It increases the production of W.B.C.
(b)It increases the production of antibiotics
(c)It increases the production of anti-serum against bacteria
(d)It prevents the growth of bacteria

उत्तर: (b)

Q3. Which among the following helps in the circulation of blood?
(a)Arithrocytus
(b)Blood platelets
(c)Monocytes
(d)Lymphocytes

उत्तर: (d)

Q4. Which among the following elements increases the absorption of water and calcium in plants?
(a)Manganese
(b)Boron
(c)Copper
(d)Molybdenum

उत्तर: (b)

Q5. Which wood will become useless soon after exposing it in the open air?
(a)Softwood
(b)Fibrous wood
(c)Wet wood
(d)Hardwood

उत्तर: (c)

Q6.Which among the following is a large spectrum Antibiotic ?
(a)Paracetamol
(b)Penicillin
(c)Ampicillin
(d)Chloramphenicol

उत्तर: (c)

Q7.Our bones and teeth are generally made of

(a)Tricalcium phosphate
(b)Fluorapatite
(c)Chloropetite
(d)Hydrolith

उत्तर: (a)

Q8.Angora wool is extracted from
(a)rabbit
(b) sheep
(c)fox
(d) goat

उत्तर: (a)

Q9. Which of the following diseases affects women easily than that of men?
(a)Heart attack
(b)Hepatitis
(c)Joint arthritis
(d)Arthritis

उत्तर: (a)

Q10. The pituitary gland is located in
(a)brain
(b)kidney
(c)liver
(d)intestine

उत्तर: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

World and India’s Mountains GK Questions

World and India’s Mountains GK Questions in Hindi

first in india gk questions

First in India GK Questions in Hindi for all Competitive Exams