in , , , , , , , ,

Computer Questions in Hindi for all Competitive Exams

Computer Gk Questions in Hindi

Computer Questions in Hindi are very important for the preparation of all our competitive exams. So today we have brought you Top Computer GK Questions in Hindi. we have asked all these questions in top government books and the previous year’s papers. so all these Computer GK  questions can prove to be very useful for preparing all our competitive examinations like SSC, UPSC, BANK, Railway, NET, UPTET, PTET, Other Teacher Exams, Defence Exams, Police Exams, etc. A computer is important for all government exams because about 15 to 20 Questions are asked in all government exams.

If we read these important Computer Questions carefully and if they do, then it will help us a lot in preparing our government exam. Therefore, we will bring you all the questions of Daily News Current Affairs and GK and all these questions have been taken into consideration in the Top Most books and important questions asked in previous exams so that you will be very good at preparing your exam.

You can also download our series of Computer Quiz in Hindi PDF, which you will be able to read this GK quiz very easily. You will get the link of this pdf download at the very end of this quiz, from where you will be able to download it.

Computer Questions Answers

1.टाटा समूह द्वारा विकसित सुपर कम्प्यूटर का नाम है

(A) एका
(B) टाटा-1000
(C) तेज
(D) मैजिक

उत्तर: (A)

2.यह एक प्रकार की तेज गति की मेमोरी है, जो सीपीयू और मेन मेमोरी के बीच में लगी होती है?

(A) सीपीयू
(B) बफर
(C) कैश मेमोरी
(D) मेन मेमोरी

उत्तर: (C)

3.पब्लिक डोमने साफ्टवेयर है

(A) पब्लिक द्वारा बनाया गया साफ्टवेयर
(B) इंटरनेट पर मुफ्त में उपलब्ध साफ्टवेयर
(C) सरकारी साफ्टवेयर
(D) माइक्रोसाफ्ट साफ्टवेयर

उत्तर: (B)

4…….. में वोलाटाइल चिप होते हैं डाटा या इन्स्ट्रक्शनों को अस्थाई रूप से स्टोर करता है।

(A) CPU
(B) ROM
(C) RMA
(D) RAM

उत्तर: (C)

5.वह सॉफ्टवेयर जो डाटा को पंक्ति और स्तम्भ के रूप में प्रोसेस करता है, कहलाता है?

(A) वर्ड प्रोसेसिंग
(B) प्रेजेंटेशन ग्राफिक्स
(C) डाटाबेस मैनेजमेंट सिस्टम
(D) कोई नहीं

उत्तर: (C)

6.एप्लिकेशन सॉफ्टवेयर किसे कहते हैं?

(A) सिस्टम सॉफ्टवेयर का प्रयोग कर कम्प्यूटर के प्रॉब्लम हल करने के लिए दिए गए निर्देशों को
(B) गेम सॉफ्टवेयर चलाने के लिए दिए गए निर्देशों को
(C) प्रोग्राम चलाने के निर्देशों को
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (A)

7.यदि किसी क्लाइंट की जरूरतें तेजी से बदलती रहती है, तो उसके लिए कौन-सा मॉडल उपयुक्त होगा?

(A) वाटरफाल मॉडल
(B) स्पाइरल मॉडल
(C) प्रोटोटाइप मॉडल
(D) रैड

उत्तर: (C)

8.कम्प्यूटर को भी अभिव्यक्ति के लिए भाषा (लैंग्वेज) की जरूरत पड़ती है। कम्प्यूटर के प्रोग्राम की भाषा भिन्न-भिन्न किस्म की होती है। इनमें से एक है मशीन लैंग्वेज। यह क्या

(A) बाइनरी अंकों के रूप में लिखे गए निर्देशों का एक क्रम
(B) दशमलव पद्धति में लिखे गए निर्देशों का एक क्रम
(C) मशीन की भाषा
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (A)

9.वह नेटवर्क जो बिना किसी तार प्रणाली के जुड़ा होता है?

(A) डिस्ट्रीब्यूटेड नेटवर्क
(B) वायरलेस नेटवर्क
(C) ओपेन सोर्स
(D) कोई नहीं

उत्तर: (B)

10.विंडोज साफ्टवेयर का निर्माण किया गया है?

(A) आईबीएम द्वारा
(B) ऐप्पल कारपोरेशन द्वारा
(C) विप्रो द्वारा
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

history questions in hindi

History Important Questions in Hindi

important gk questions in hindi

GK Questions in Hindi for all Competitive Exams