in , , , , , , , ,

GK Questions in Hindi for all Competitive Exams

important gk questions in hindi

GK Questions in Hindi are very important for the preparation of all our competitive exams. So today we have brought you Top Important GK Questions in Hindi. we have asked all these questions in top government books and the previous year’s papers. so all these Computer GK  questions can prove to be very useful for preparing all our competitive examinations like SSC, UPSC, BANK, IBPS, Railway, NET, UPTET, PTET, Other Teacher Exams, Defence Exams, Police Exams, etc. A computer is important for all government exams because about 15 to 20 Questions are asked in all government exams.

If we read these important General Knowledge Questions carefully and if they do, then it will help us a lot in preparing our government exam. Therefore, we will bring you all the questions of Daily News Current Affairs and GK Questions, History Questions for all classes and all these questions have been taken into consideration in the Top Most books and important questions asked in previous exams so that you will be very good at preparing your exam.

You can also download our series of General Knowledge Quiz in Hindi PDF, which you will be able to read this GK quiz very easily. You will get the link of this pdf download at the very end of this quiz, from where you will be able to download it.

GK Questions Answers

1. दिल्ली के किस शासक ने “तुगलकाबाद” शहर बसाया था ?
(A) फिरोज तुगलक ने
(B) मुहम्मद तुगलक ने
(C) गयासुद्दीन तुगलक ने
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (C)

2. दिल्ली में सचिवालय भवन बनकर कब तैयार हुआ था ?
(A) 1940 ई. में
(B) 1925 ई. में
(C) 1930 ई. में
(D) 1945 ई. में

उत्तर: (C)

3. पूर्व प्रधानमंत्री राजीव गांधी के स्मारक को कहा जाता है
(A) वीरभूमि
(B) किसान घाट
(C) समता स्थल
(D) एकता स्थल

उत्तर: (A)

4. दिल्ली में “भूल भुलैया” कहॉं स्थित है
(A) चांदनी चौक
(B) फतेहपुरी मस्जिद व लाहौरी गेट के बीच में
(C) कुतुब-महरौली मार्ग पर
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (C)

5. दिल्ली राज्य में यमुना नदी किस गांव में प्रवेश करती है
(A) जैतपुर
(B) पाला गांव
(C) रामपुर
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (B)

6. दिल्ली में स्थित “इंडिया गेट” की ऊंचाई कितनी है
(A) 42 मीटर
(B) 60 मीटर
(C) 50 मीटर
(D) 33 मीटर

उत्तर: (A)

7. दिल्ली में यमुना नदी किनारे पर स्थित राजघाट क्या है
(A) इंदिरा गांधी का समाधि स्थल
(B) सार्वजनिक धार्मिक स्नान स्थल
(C) महात्मा गांधी का समाधि स्थल
(D) पं. जवाहरलाल नेहरू का का समाधि स्थल

उत्तर: (C)

8. दिल्ली के किस शासक ने अलाई मीनार का काम शुरु करवाया था | बीच में ही शासक की मृत्यु हो जाने पर मीनार अधूरा रह गया |
(A) फिरोज तुगलक ने
(B) गयासुद्दीन तुगलक ने
(C) हुमायूं ने
(D) अलाउद्दीन खिलजी ने

उत्तर: (D)

9. दिल्ली में “चूड़ी वाली की हवेली” किसे कहते है
(A) भगीरथ पैलेस को
(B) खारी बाओली को
(C) भूलभुलैया को
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: (A)

10. निम्न में किसने “आइने-अकबरी” व “अकबरनामा” नामक पुस्तक लिखी है
(A) फैजी ने
(B) अब्दुल रहीम
(C) अबुल फजल
(D) हकीम हुमाम ने

उत्तर: (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Computer Gk Questions in Hindi

Computer Questions in Hindi for all Competitive Exams

World and India’s Mountains GK Questions

World and India’s Mountains GK Questions in Hindi